Zimowa zapiekanka.
Coś czuję, że rok 2015 będzie rokiem kulinarnym, przetykanym przeczytanymi książkami...
Dziś chciałam polecić Wam zapiekankę sycącą, treściwą, aromatyczną.
Przepis zaczerpnięty od Ani Starmach z Pyszne 25.
Składniki:
- ok. 30 dkg ziemniaków
- kawałek żółtego sera
- 2-3 piersi z kurczaka
- 20-30 dkg pieczarek
- puszka groszku konserwowego
- 2 marchewki
- 3 szalotki
- gałka muszkatołowa, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
- łyżka cukru
- łyżka miodu
- oliwa
- łyżka masła
- łyżka śmietany
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Piersi z kurczaka kroimy w paski. Oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem (przyznaję się - nie miałam, zastąpiłam świeżą bazylią) i smażymy na odrobinie oliwy (tak, wiem, ponoć nie można, ale jednak grzeszę).
Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy i lekko solimy.
Kurczaka łączymy z pieczarkami i odsączonym groszkiem.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę śmietany, łyżkę masła, gałkę muszkatołową i pieprz.
Na spód naczynia wykładamy kurczaka, pieczarki, groszek, na to dajemy puree ziemniaczane i ścieramy na wierzch trochę sera żółtego. Lekko oprószamy majerankiem.
Pieczemy 14-20 minut w 190-200 st.
W tym czasie przygotowujemy karmelizowane warzywa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Wrzucamy pokrojoną w większe talarki marchewkę, dodajemy cukier, odrobinę miodu i tymianek.
Chwilę dusimy, dodajemy pokrojone w ćwiartki szalotki. Podlewamy wodą by warzywa zmiękły. Na koniec przełamujemy słodycz odrobiną soli i pieprzu.
Zapiekankę podajemy wraz z warzywami!
Smacznego!
Dziś chciałam polecić Wam zapiekankę sycącą, treściwą, aromatyczną.
Przepis zaczerpnięty od Ani Starmach z Pyszne 25.
Składniki:
- ok. 30 dkg ziemniaków
- kawałek żółtego sera
- 2-3 piersi z kurczaka
- 20-30 dkg pieczarek
- puszka groszku konserwowego
- 2 marchewki
- 3 szalotki
- gałka muszkatołowa, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
- łyżka cukru
- łyżka miodu
- oliwa
- łyżka masła
- łyżka śmietany
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Piersi z kurczaka kroimy w paski. Oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem (przyznaję się - nie miałam, zastąpiłam świeżą bazylią) i smażymy na odrobinie oliwy (tak, wiem, ponoć nie można, ale jednak grzeszę).
Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy i lekko solimy.
Kurczaka łączymy z pieczarkami i odsączonym groszkiem.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę śmietany, łyżkę masła, gałkę muszkatołową i pieprz.
Na spód naczynia wykładamy kurczaka, pieczarki, groszek, na to dajemy puree ziemniaczane i ścieramy na wierzch trochę sera żółtego. Lekko oprószamy majerankiem.
Pieczemy 14-20 minut w 190-200 st.
W tym czasie przygotowujemy karmelizowane warzywa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Wrzucamy pokrojoną w większe talarki marchewkę, dodajemy cukier, odrobinę miodu i tymianek.
Chwilę dusimy, dodajemy pokrojone w ćwiartki szalotki. Podlewamy wodą by warzywa zmiękły. Na koniec przełamujemy słodycz odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego!
Było pyszne :-) jaszcze raz dziękuje
OdpowiedzUsuńOla
:-* cieszę się!
OdpowiedzUsuńDzięki!!