sobota, 6 lutego 2016

Babski comber czyli ugotowani w naszym wydaniu.

Jest nas czwórka:
- młoda matka drugiej córki,
- Matka-Polka cudnej Trójcy
- ta, co ma życie po R&P
- i ja - ostatnio kupa nieszczęścia i maruda wszech czasów.

Każda zajęta nad wymiar.
Każda dążąca do doskonałości.
Każda chcąca i być i mieć :)

Minął rok od pierwszego spotkania.
Czas zatoczył koło i ponownie wykorzystałyśmy nieobecność Pana Małża.

A jak spotkanie to i coś do jedzenia!
Tym razem repertuar był fit!
Fit pizza na spodzie z maki gryczanej.
Fit sałatka - burak, gruszka, szpinak baby, prażony sezam i dresing z miodem.

I deser!
Kinga Paruzel - fit deser z jabłkami.
Pyszny!
I prosty w przyrządzeniu!

Co potrzeba na 6 porcji?
2 średnie jabłka
garść rodzynek
garść żurawiny
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki wody

Jabłka umieszczamy w garnuszku, dodajemy wszystkie składniki i mieszając dusimy około 20 minut.
Tak otrzymujemy spod jabłkowy.

Następnie:
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
1/3 szklanki orzechów
1 szklanka mleka
2 łyżki miodu
ekstrakt z jednej laski wanilii
opcjonalnie - pól łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki suche - płatki owsiane, połowę posiekanych orzechów, opcjonalnie proszek do pieczenia mieszamy razem.



W drugiej misce łączymy mleko, miód, jajko i wanilię.




Następnie wlewamy produkty płynne do suchych i czekamy około 5-10 minut.
Naczynia, w których będziemy zapiekać nasze owsiane jabłeczniki, smarujemy masłem (ewentualnie olejem kokosowym).
Na spód każdego wykładamy jabłka.




Następnie wlewamy mieszankę owsiankową, posypujemy pozostałymi orzechami, płatkami migdałowymi i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez pól godziny.



Pyszne!
Kolejna wersja będzie ze śliwkami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz