Pierogi ruskie....
.... uwielbiam. Może jedynie z kaszą gryczaną wielbię bardziej. Bo to smak dzieciństwa, babcinej kuchni, beztroski i drzemki gdy w radio rozbrzmiewał hejnał z wieży mariackiej.
Ruskie robi się banalnie, ale w domu Małż ciągle jęczący - zrób z mięsem... Zrób. A to tyle roboty - mięso wołowe z rosołu, zmielić, nieeee....
Przeglądając blogi kulinarne natknęłam się na przepis alternatywny.
Na KOTLECIE pojawiła się propozycja podania pierożków kruchych (a może półkruchych?), pieczonych i - co najważniejsze - z mięsem.
Bardzo łatwe do zrobienia, w godzinę uwiniecie się, a efekt - około 30 sztuk malutkich pierożków - zadowoli każdego.
Farsz:
25 dkg mięsa mielonego
1 cebula
sól, pieprz, czosnek, przyprawy wedle upodobań.
odrobina oleju
Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy mielone mięso, smażymy do odparowania.
Przyprawiamy wedle uznania. Z racji pieczenia pierożków, farsz może być bardziej ostry - ciasto złagodzi smak :)
Odstawiamy do wystygnięcia i w tym czasie przygotowujemy ciasto:
Ciasto:
22 dkg mąki
9 dkg masła
pół łyżeczki soli
25 ml wody
1 jajko.
Wszystkie składniki mieszamy razem, ciasto jest dość klejące, podsypałam lekko mąką.
Wyrobione, rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką koła.
Wracamy do farszu.
Do przestudzonego mięsa dodaję jajko, łyżkę mąki i blenduję.
Tak przygotowany farsz - na ciasto, kleimy pierożki, smarujemy roztrzepanym jajkiem lub - tak jak wolę - mlekiem, obsypujemy sezamem.
Pieczenie: około 18 minut w 200 C.
Pyszne :)
PS: niewidzialna ręka :)
Ruskie robi się banalnie, ale w domu Małż ciągle jęczący - zrób z mięsem... Zrób. A to tyle roboty - mięso wołowe z rosołu, zmielić, nieeee....
Przeglądając blogi kulinarne natknęłam się na przepis alternatywny.
Na KOTLECIE pojawiła się propozycja podania pierożków kruchych (a może półkruchych?), pieczonych i - co najważniejsze - z mięsem.
Bardzo łatwe do zrobienia, w godzinę uwiniecie się, a efekt - około 30 sztuk malutkich pierożków - zadowoli każdego.
Farsz:
25 dkg mięsa mielonego
1 cebula
sól, pieprz, czosnek, przyprawy wedle upodobań.
odrobina oleju
Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy mielone mięso, smażymy do odparowania.
Przyprawiamy wedle uznania. Z racji pieczenia pierożków, farsz może być bardziej ostry - ciasto złagodzi smak :)
Odstawiamy do wystygnięcia i w tym czasie przygotowujemy ciasto:
Ciasto:
22 dkg mąki
9 dkg masła
pół łyżeczki soli
25 ml wody
1 jajko.
Wszystkie składniki mieszamy razem, ciasto jest dość klejące, podsypałam lekko mąką.
Wyrobione, rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką koła.
Wracamy do farszu.
Do przestudzonego mięsa dodaję jajko, łyżkę mąki i blenduję.
Tak przygotowany farsz - na ciasto, kleimy pierożki, smarujemy roztrzepanym jajkiem lub - tak jak wolę - mlekiem, obsypujemy sezamem.
Pieczenie: około 18 minut w 200 C.
Pyszne :)
PS: niewidzialna ręka :)
Komentarze
Prześlij komentarz