wtorek, 9 czerwca 2015

Klasyk.








Na powietrzu smakuje najlepiej - któż tego nie wie!
Ledwie przekroczę granice działki, już czuję potrzebę zjedzenia czegoś.
Oczywiście, najlepiej - słodkiego.



Do propozycji "na szybko" - ciasto drożdżowe - na słodko, wytrawnie. Jak kto chce.

Tym razem klasyk nad klasyki - ciasto z rabarbarem.
Kruchy spód, dużo rabarbaru, ubite białka i kruszonka - poezja smaku!



Spód:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1/2-3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
200 g masła
1 łyżka śmietany

1 kg rabarbaru (+ cukier do zasypania)

Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru (dlatego warto do ciasta dać mniej)

Z podanych składników zagnieść ciasto.




Dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Schłodzić w lodówce.
Większym kawałkiem wykładamy spód blaszki (posmarowanej masłem i wyłożonej papierem dopieczenia) i podpiekamy w 180 stopniach 12-15 minut.

W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem.
Gdy puści sok - odcisnąć.


Następnie białka - ubijamy jak na bezę.


W szklanej misce, najpierw na niskich obrotach. Stopniowo zwiększamy prędkość.
Gdy białka będą już dobrze ubite - dodajemy stopniowo cukier.


Podpieczony spód - wykładamy na niego odciśnięty rabarbar, na to ubitą pianę i na sam koniec ścieramy na tarce lub odrywamy po kawałku pozostałą część ciasta.

Pieczenie - około 30 minut w 170 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz