Mąka gryczana.
W końcu się skusiłam i kupiłam - mąkę gryczaną.
Niewiele jeszcze z nią eksperymentowałam, ale tarte udało mi się przygotować na sobotni wypad do Krzeszowic.
Pomysł zaczerpnięty jak zawsze z White Plate, z małą modyfikacją.
Spód:
200 g mąki - wymieszałam trzy rodzaje - pszenną, pszenną z pełnego przemiału i gryczaną
100 g
masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody
Masa:
1 pęczek botwiny z buraczkami (ok.
600-700 g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
gałka
muszkatołowa (świeżo starta), kminek, sól, pieprz, chilli
2- 3 łyżki
świeżego koperku
Polewa:
100 g
miękkiego koziego sera
50 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 jajka
przyprawy: sól,
pieprz
1 opakowanie kulek mozzarella
WYKONANIE:
Spód:
Wszystkie składniki połączyć - wodę
dodajemy na końcu, stopniowo.
Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez 30 minut.
Następnie
wylepić ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm, piekarnik nagrzać do 190 st C.
Ciasto w
formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę (by podczas
pieczenia ciasto się nie podnosiło) i zapiec 15 minut.
Wyjąć z piekarnika,
zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je masą:
Masa:
Na patelni rozpuścić masło,
dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy zmięknie, dodać pokrojoną drobno
botwinę (buraczki kroimy na zapałki), doprawić przyprawami.
Dusić
około 10 minut.
Polewa:
Jajka zmiksować z jogurtem i kozim
serem.
Doprawić solą (odrobinę, bo ser słony) i pieprzem.
Wlać polewę na tartę wypełnioną
masą.
Wierzch obłożyć kulkami mozzarelli (ewentualna opcja, bez sera też będzie pyszna).
Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz