Letnie spotkania.
W lecie mamy największe trudności by spotkać się ze znajomymi.
Ładna pogoda generuje chęć leniuchowania na działce.
Nie ważne, że nie jest tam wykwintnie i elegancko (działka jest pod samym lasem i często zdarzają się kradzieże i złośliwe zniszczenia mienia).
Jednak ja, zwierzę stadne jestem.
A co za tym idzie - staję na głowie by z tymi najważniejszymi (co do znajomości oczywiście), móc się spotkać.
I tak też udało nam się w sobotę zorganizować małe "party".
Menu? Było dość mocno inspirowane Kwestią Smaku.
1. Tarta z jagodami.
Oryginalny przepis to TEN.
Moja modyfikacja:
a) ciasto - zmieniłam proporcje:
200 g mąki
110 g masła
2 łyżki cukru
1 jajko (całe!)
I w końcu wiem co źle robię w przypadku tego typu ciast.
Przede wszystkim - chcę by go było więcej, więc często zmieniam proporcje (jak powyżej). A przecież ciasta nie musi być dużo! No i obowiązkowo - muszę kupić kulki do obciążenia przy pierwszej fazie pieczenia!
b) mus czekoladowy - postanowiłam całkowicie go zmienić.
Wzięłam 100 g ricotty i wymieszałam z tabliczką gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli). Choć wydaje mi się, że mascarpone będzie lepiej pasowało do tej mieszanki.
Czemu tylko 100g? Bo chciałam by czekolady było tylko troszkę, na przełamanie bitej śmietany.
c) krem - bez zmian, zgodnie z przepisem
Do dekoracji - jagody.
Jak dla mnie - pycha!
Młodzież ma również zachwycona!
Ładna pogoda generuje chęć leniuchowania na działce.
Nie ważne, że nie jest tam wykwintnie i elegancko (działka jest pod samym lasem i często zdarzają się kradzieże i złośliwe zniszczenia mienia).
Jednak ja, zwierzę stadne jestem.
A co za tym idzie - staję na głowie by z tymi najważniejszymi (co do znajomości oczywiście), móc się spotkać.
I tak też udało nam się w sobotę zorganizować małe "party".
Menu? Było dość mocno inspirowane Kwestią Smaku.
1. Tarta z jagodami.
Oryginalny przepis to TEN.
Moja modyfikacja:
a) ciasto - zmieniłam proporcje:
200 g mąki
110 g masła
2 łyżki cukru
1 jajko (całe!)
I w końcu wiem co źle robię w przypadku tego typu ciast.
Przede wszystkim - chcę by go było więcej, więc często zmieniam proporcje (jak powyżej). A przecież ciasta nie musi być dużo! No i obowiązkowo - muszę kupić kulki do obciążenia przy pierwszej fazie pieczenia!
b) mus czekoladowy - postanowiłam całkowicie go zmienić.
Wzięłam 100 g ricotty i wymieszałam z tabliczką gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli). Choć wydaje mi się, że mascarpone będzie lepiej pasowało do tej mieszanki.
Czemu tylko 100g? Bo chciałam by czekolady było tylko troszkę, na przełamanie bitej śmietany.
c) krem - bez zmian, zgodnie z przepisem
Do dekoracji - jagody.
Jak dla mnie - pycha!
Młodzież ma również zachwycona!
2. Mini pizzetki z bakłażana
Przepis - TEN
Bardzo dobra alternatywa dodatku do mięsa!
Komentarze
Prześlij komentarz