sobota, 18 stycznia 2014

Chleb... cdn.

Pieczecie chleb?
Kiedyś byłam sceptycznie nastawiona. Śmiałam się, że chleba pod dostatkiem, a ludzie głupieją z maszynami, mieszankami, babraniną... Ale
zaczęłam. Najpierw niewinnie - chleb na drożdżach. Taki najprostszy:

  • 250 g mąki pszennej  
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • dodatki - ziarna, orzechy, kminek, koperek - co kto lubi
Wszystko wymieszać, odstawić na ok. 1 godz. mieszając w trakcie ze dwa razy.

Jednak chleby drożdżowe to pestka. Chleby na zakwasie - to jest wyzwanie!
Na blogach kulinarnych znajdziecie tysiące pomysłów na zakwas, sposób pieczenia i mieszania.

Kilka dni temu nastawiłam zakwas żytni. Taki najprostszy - mąka żytnia typu 2000 i woda. 
Drugi raz w życiu. I pierwszy raz w życiu - wyleciał mi! Taki aktywny łobuz!
Chleb przygotowany, zostawiony na noc - a jutro pieczenie.
Dam znać jak wyszło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz