Chleb... cdn.
Pieczecie chleb?
Kiedyś byłam sceptycznie nastawiona. Śmiałam się, że chleba pod dostatkiem, a ludzie głupieją z maszynami, mieszankami, babraniną... Ale
zaczęłam. Najpierw niewinnie - chleb na drożdżach. Taki najprostszy:
Kiedyś byłam sceptycznie nastawiona. Śmiałam się, że chleba pod dostatkiem, a ludzie głupieją z maszynami, mieszankami, babraniną... Ale
zaczęłam. Najpierw niewinnie - chleb na drożdżach. Taki najprostszy:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- dodatki - ziarna, orzechy, kminek, koperek - co kto lubi
Wszystko wymieszać, odstawić na ok. 1 godz. mieszając w trakcie ze dwa razy.
Jednak chleby drożdżowe to pestka. Chleby na zakwasie - to jest wyzwanie!
Na blogach kulinarnych znajdziecie tysiące pomysłów na zakwas, sposób pieczenia i mieszania.
Kilka dni temu nastawiłam zakwas żytni. Taki najprostszy - mąka żytnia typu 2000 i woda.
Drugi raz w życiu. I pierwszy raz w życiu - wyleciał mi! Taki aktywny łobuz!
Chleb przygotowany, zostawiony na noc - a jutro pieczenie.
Dam znać jak wyszło :)
Komentarze
Prześlij komentarz